Kapitalismin lyhyt oppimäärä

Metsäyhtiö UPM ilmoitti 08.03.2006 lopettavansa 3600 työpaikkaa, joista lähes 3000 Suomessa. Tämä on työvoiman vähentämisen Suomen ennätys. Päätöksestä ovat vastuussa UPM:n hallitus, jossa istuvat mm. Vesa Vainio, Jorma Ollila ja Martti Ahtisaari.

UPM tavoittelee irtisanomisilla 200 miljoonaan euron säästöjä vuositasolla. Samalla yhtiö aikoo ostaa tänä vuonna omia osakkeitaan lähes 900 miljoonalla eurolla. Yhtiön hallitukselle ainoa varteenotettava arvo on omistajan etu. Yli puolet UPM:n osakkeenomistajista ovat ulkomaalaisia sijoittajia.

UPM sulkee mm. Kuusankosken paperitehtaan ja Valkeakosken sellutehtaan. Kuusankoski menettää noin 4,5 miljoonan euron verotulot. Irtisanottavia on yli 1100. Kuusankoskella on 9000 työikäistä asukasta, joista työttömiä on 1400. Kunnan työttömyysaste on 13%.

Analyytikot odottavat lisää leikkauksia. Balance Consultingin pääanalyytikko Ari Rajala sanoo, että leikkauksia olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. eQ Pankin analyytikko Katja Keitaanniemi toteaa, että UPM:n päätös on askel oikeaan suuntaan ja kehottaa jatkamaan leikkauksia. Opstockin analyytikon Henri Parkkisen mukaan tällaisia toimia tarvitaan alalla lisää.

Pankkiiriliike UBS Warburgin mukaan UPM:n ilmoitus 3000 työpaikan vähentämisestä Suomessa on myönteinen signaali. Pankkiiriliike kiittää leikkauspäätöksen kokoa ja ajoitusta, jotka olivat ennustettua paremmat. UBS Warburgin mukaan UPM:n ilmoitus antaa muille tuottajille itseluottamusta sulkea lisää kapasiteettia Euroopasta. Pankkiiriliike odottaa lisää sulkemisia Stora Ensolta, M-Realilta ja Sappilta.

Myös pankkiiriliike Carnegie kehoittaa muita yhtiöitä seuraamaan UPM:n esimerkkiä. Pankkiiriliike Roburin Carl-Fredrik Lorenius sanoo, että UPM:n ilmoitus on oletettua aggressiivisempi, mikä vaikuttaa myönteisesti hintojen kehittymiseen ja koko alaan. Metsäyhtiöiden pörssikurssit nousivat selvästi sen jälkeen, kun UPM ilmoitti toimenpiteistään.

Helsingin Sanomien mukaan Suomen metsäteollisuus ei ole alentanut kustannuksiaan riittävästi. UPM:n olisi pitänyt aloittaa “tehostaminen” ja “säästöt” aikaisemmin. Lehti syyttää myös viime vuoden paperilakkoa [p.o. työnantajan julistamaa työsulkua]. Iltalehti julistaa, että globalisaation paineessa saavutettuihin etuihin ei pidä tukeutua, vaan tilanteeseen täytyy sopeutua.

Kansan Uutiset kirjoittaa, että UPM on pumpannut kaikki hyvinvointi-Suomen tarjoamat edut. Yhtiölle on taattu erinomaiset toimintaedellytykset pitkäaikaisella tulopolitiikalla ja yritysverotuksella. UPM unohtaa Suomessa sosiaalisen vastuunsa ja hankkii samalla sellua Sumatralta epäeettisistä toimintatavoista epäillyltä yritykseltä.

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan yhteiskuntavastuuseen kuuluu kantaa vastuu henkilöstöstä. Jos näyttää, että vastuun edessä ollaan piittaamattomia, se vähentää elinkeinoelämän uskottavuutta vaatimusten esittäjänä yhteiskunnalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *