Miliisi ampui liputta matkustavaa suuhun

Moskovalaisella metroasemalla miliisi ampui liputta matkustanutta nuorta miestä suuhun. Tadzhikistanissa syntynyt Rustam Baibekov yritti päästä metroon samalla lipulla toverinsa kanssa, jolloin hänet sai kiinni metroasemaa valvova miliisi. Baibekovin henkilöpapereita tarkistettaessa selvisi, että hänellä ei ollut metrolipun lisäksi rekisteröintiä asuinpaikkaansa Moskovassa. Miliisi vaati sakkosummaa [lue: lahjusta], mutta Baibekovilla ei ollut rahaakaan.

Komsomolskaja Pravda -lehti kirjoittaa, että Baibekovin ja miliisin välillä kehkeytyi “keskustelu”: miliisi kysyi haluaako Baibekov, että häntä ammutaan. Baibekov ei ehtinyt vastata kysymykseen kun miliisi jo veti esiin Makarovinsa ja ampui Baibekovia suuhun. Baibekov on 20-vuotias vierastyöläinen, joka työskentelee moskovalaisella rakennustarvikkeiden torilla. Nyt hän makaa sairaalassa ja odottaa leikkausta. Miliisiä vastaan esitettäneen syyte tapon yrityksestä.

Baibekovin tapaus ei ole ensimmäinen — eikä valitettavasti viimeinen — laatuaan Moskovan metrossa. Maaliskuussa miliisi ampui 19-vuotiasta opiskelijaa German Galdetskia päähän keskellä päivää Jaroslavskin juna-asemalla Moskovan ydinkeskustassa. Galdetski oli oma-aloitteisesti selvittänyt tapauksia, jossa metromiliisit olivat pidättäneet nuoria tyttöjä henkilöpapereiden tarkistamista varten ja sitten raiskanneet nämä. Kesäkuussa miliisi hakkasi hengiltä 27-vuotiaan metromatkustajan, joka oli juopuneena uinunut laiturin penkillä.

Милиционер расстрелял безбилетника в московском метро
[Miliisi ampui liputta matkustanutta Moskovan metrossa]
NEWSru.com, 03.08.2004
http://www.newsru.com/russia/03aug2004/metro.html

Lue myös:

Результаты исследования “Насилие в правоохранительных органах”
[Tutkimus lainvalvontaviranomaisten harjoittamasta väkivallasta]
REGNUM, 28.06.2004
http://www.regnum.ru/allnews/284454.html

Опыт частного сопротивления: Дело Германа Галдецкого
[Kokemuksia kansalaisvastarinnasta: German Galdetskin tapaus]
“Новая Газета”
http://www.novayagazeta.ru/actions2/german/karta.shtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *