Mitä tehdä?

Leonid Radzihovskij tuskailee Ježednevnyj Žurnalissa Venäjän nykytilaa. Kansa on alistunut valtaapitäville ja suhtautuu vihamielisesti muukalaisiin. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä kerää vaaleissa yli puolet äänistä ja loput menevät kommunisteille, ksenofobeille ja sisällöttömille poliittisille “projekteille”.

“Mitä tehdä?”, Radzihovskij kysyy. Mistä Venäjälle toisenlainen kansa?

Aleksandr Ryklinin mukaan Radzihovskijn kysymyksenasettelu on väärä: demokraattien on turha yrittääkään tavoitella äänestäjien luottamusta, koska Venäjällä äänestäjiä ei ole enää olemassakaan. Kansa ei ole enää perimmäinen vallan lähde, vaan valta tuottaa itse itseään.

Tässä tilanteessa valta Venäjällä ei voi vaihtua vaaleissa. Ryklin uskoo, että valta vaihtuu kun merkittävä osa suurten kaupunkien väestöstä (eritoten Moskovassa) kieltäytyy hyväksymästä vaalitulosta. Juuri näin tapahtui Serbiassa, Gruusiassa, Ukrainassa ja Kirgisiassa.

Venäjän nykyhallitus ei ole legitiimi, ja sen lakeja ei siksi pidä noudattaa. Poliittinen prosessi tulee saattaa takaisin perustuslailliselle polulle. Opposition johtoon asettuu henkilö, joka tekee selväksi, että maan nykyhallinto loukkaa kansalaisten ihmisarvoa, ja joka on valmis uhrautumaan, jotta hänen lastensa ei tarvitse elää sellaisessa maassa.

Ryklin toivoo, että Moskovassa leviää vapauden viirus, ja että se tartuttaa koko maan. Vapauden tauti leviää jo ympäri Venäjän, mutta ei ole vielä saavuttanut pandemian mittaa.

Vuonna 1991 miljoona ihmistä puolusti demokratiaa Moskovan kaduilla putšisteja vastaan. “Nyt meitä on enemmän,” Ryklin kirjoittaa. “Emmekä me luovuta, ennen kuin he lähtevät.” Valta Venäjällä vaihtuu kadulla.

Lue myös:

Ну и чего тут ждать?
[Mitä tässä voi enää odottaa?]
Leonid Radzihovskij/ Ježednevnyj Žurnal, 14.03.2006
http://ej.ru/comments/entry/3250/

Эпидемия свободы
[Vapauden epidemia]
Aleksandr Ryklin/ Ježednevnyj Žurnal, 16.03.2006
http://ej.ru/comments/entry/3282/

Как киевский Майдан изменил Россию
[Miten Ukrainan vallankumous muutti Venäjää]
Tygodnik Powszechny, 27.12.2005
http://www.inosmi.ru/translation/224570.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *