Nalle Puh on Vladivostokin pormestari

Vladivostokin pormestarinvaalit voitti paikallisen kalatehtaan omistaja ja Primorskin alueen kansanedustaja Vladimir Nikolajev. Hän on Vladivostokin johtava ns. auktoriteetti (eli mafiapomo) ja tunnetaan myös nimellä “Nalle Puh“.

Nikolajev sai yli puolet kaupunkilaisten äänistä, sen jälkeen kun istuva pormestari Juri Kopylov vetäytyi kisasta ja entinen pormestari Viktor Tsherepkov diskvalifioitiin. Vain noin viikko ennen toista kierrosta Tsherepkovia vastaan tehtiin pommiattentaatti, ja hän on edelleen sairaalassa.

Primorskin aluevaltuuston kokouksessa marraskuussa 2003 Nikolajev oli uhannut hakata Vladivostokin entisen varapormestarin Nikolai Markovtsevin jos tämä vielä uskaltautuisi puhujanpenkkiin. Valtuusto keskusteli parhaillaan Nikolajevin ehdotuksesta myöntää verohelpotuksia paikallisille kalastusfirmoille, joista yhden suurimmista omistaa Nikolajev itse. Protestoivat valtuuston jäsenet hän lupasi “viedä merelle, ripustaa kivi kaulaan ja upottaa”.

Nikolajevin “tukijat” aloittivat voiton juhlinnan jo ennen tulosten julkistamista: Vladivostokin mahtimiesten omakotitaloalueella järjestettiin näyttävä ilotulitus ja illalla kaupungin ravintoloihin alkoi kerääntyä juhlaväkeä. Paikallisen italialaisravintolan omistaja kertoo kauhulla villistä menosta:

Ravintolaan kokoontunut juhlaväki kiljui ja kiroili huutaen, ja raahasi mukanaan tuomia tyttöjä hiuksista ympäri salia. Eräs juhlavieraista ryhtyi heittämään laseja ja lautasia lattialle, ja onnistui rikkomaan ravintolan lähes koko astiaston. “Panimme koko kaupunkia perseeseen,” Nikolajevin uskollinen tukijoukko riemuitsi. “Koko kaupunki imee meidän munaa!” Lähtiessään juhlavieraat varoittivat: “Valmistukaa: tämä oli vain alkua!”

Nikolajevilla oli takanaan Venäjän johtavan yhtenäisyyspuolueen tuki. Istuva pormestari erottettiin yhtenäisyyspuolueesta joulukuisten duuman vaalien jälkeen, kun Vladivostokissa puolue sai vain 27% äänistä. Puolue nimitti Nikolajevin vaalivankkurinsa johtoon siinä toivossa, että hänen avullaan sen onnistuu vallata takaisin asemansa kaupungissa.

Yhtenäisyyspuolue on solmimassa tiiviimpää liittoa järjestäytyneen rikollisuuden kanssa muuallakin Venäjällä. Jekaterinburgissa paikallinen mafiapomo Aleksandr Habarov, joka tunnetaan myös nimellä Saša Uralmaša, asettui puolueen tuella ehdokkaaksi kaupungin pormestarinvaaleissa.

Ennen Vladivostokin pormestarinvaalien ensimmäistä kierrosta poliisi takavarikoi paikallisen lehden, Militsioner Primorja, painoksen, jossa oli laaja juttu pormestariehdokas Nikolajevin elämästä. Samoin tapahtui paikallisen kunnallislehden, Primorskie Vesti, painokselle, jossa oli julkaistu aiemmin Moskovskij Komsomolets -lehdessä ilmestynyt paljastava artikkeli Nikolajevista.

Eräs tarkkailija huomioi, että kun Venäjällä on yleisesti pelätty järjestäytyneen rikollisuuden pyrkivän vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, miljoonakaupunki Vladivostokissa mafialla on todellinen valta. Yli puolet kaupunkilaisista oli kuitenkin sitä mieltä, että näin pitääkin olla. Äänestäjille ilmeisestikin maistui Nikolajevin ennen vaaleja myymä halpa kala.

Lue myös:

Медвежий угол для Винни-Пуха
[Karhunkolo Nalle Puhille]
Московский Комсомолец, 09.06.2004
http://www.mk.ru/numbers/1120/article32565.htm

Новый мэр построит крыши
[Uusi pormestari tarjoaa suojelua]
СМИ.ru, 20.07.2004
http://www.smi.ru/print/?id=2624825

“Winnie The Pooh” Elected Mayor of Vladivostok
[“Nalle Puh” Vladivostokin pormestariksi]
Independent, 20.07.2004
http://www.rense.com/general54/pookh.htm
[Alkup. artikkeli:
http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=542745]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *