Neuroleptejä pakolaislapsille

Suomen viranomaiset huumasivat maasta karkotettavan perheen paluulennon ajaksi, kertoo Euroopan Neuvoston kidutuksen vastainen komitea ennakkoraportissaan. Helsingin Sanomien mukaan perheen vanhempiin ja alaikäisiin lapsiin ruiskutettiin rauhoittavia lääkkeitä ja neuroleptejä ilman kunnollista lääkärintarkastusta. Neurolepteillä hoidetaan psykooseja eli mielenterveyden häiriöitä, joissa todellisuudentaju on häiriintynyt.

Komitean mukaan Suomen menettelyä on mahdoton hyväksyä. Raportissa kerrotaan, että lääkkeet annettiin perheenjäsenille vastoin heidän tahtoaan ja ilman kunnollista lääkärintarkastusta. Kaksi pistoksen saaneista oli alaikäisiä. Asia tuli komitean tietoon syyskuussa, kun se kävi tarkastusmatkalla Suomessa. Loppuraportti asiasta annetaan vasta ensi keväänä. Raportti ei kerro tapauksen yksityiskohtia, joten siitä ei selviä sen paikka, perheen kotimaa tai käskyjen antaja. Ulkomaalaisten maasta poistamisesta vastaa poliisi.

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaisen mukaan esille on tullut muitakin tilanteita, joissa lääketieteellisen tilan arviointi ennen karkotusta ja sen kuluessa on noussut kysymykseksi. Suomesta on esimerkiksi poistettu lentoteitse naisia, joiden raskaus on hyvin pitkällä, Puumalainen kertoo.

Suomi huumasi maasta karkotetun perheen
Lähteet: Helsingin Sanomat, YLE24 27.10.2003
http://www.helsinginsanomat.fi/
http://www.yle.fi/uutiset/

Lue myös:

Ruotsi: palautettava pakolaistyttö sidottiin käsistä ja jaloista
Helsingin Sanomat, 27.10.2003
http://www.helsinginsanomat.fi/

Ruostin TV4-kanavan Kalla Fakta -ohjelmassa kerrottiin runsas viikko sitten 15-vuotiaasta Anisa Muricista, jonka poliisit viime maaliskuussa veivät väkisin ensin poliisiautoon ja sitten lentokoneeseen. Koneessa hänet sidottiin jaloista ja käsistä makuuasentoon.

Lentopelosta kärsivä Muric huusi hysteerisesti koko kolme tuntia kestäneen lentomatkan Malmöstä Belgradiin. Lentomatkan jälkeen tytön ranteet ja nilkat olivat mustelmilla ja turvoksissa. Muita perheenjäseniä ei lennon aikana päästetty hysteerisen tytön lähelle.

Muricin perhe oli hyväksynyt karkotuksen, mutta pyytänyt, että he voisivat matkustaa kotimaahansa junalla. Ulkomaalaisviranomaiset eivät kuitenkaan suostuneet junamatkaan Euroopan poikki. Viranomaiset katsovat toimineensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti.

Tvångsvisade barnen
TV4 Kalla Fakta, 14.10.2003
http://tv4.se/visa/?ID=286273

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *