Ruotsissa pelätään “sisäsiistiä” rasismia

Ruotsin Aftonbladet-lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan 30.11.2000, että rasismista ei saa tulla sisäsiistiä. Natsismia ei voi vaieta kuoliaaksi. Se on ideologia, joka uhkaa demokratiaa ja haluaa vaientaa avoimen keskustelun. Se on uhka, joka pitää ottaa tosissaan. Siksi on tärkeää yrittää ymmärtää, miten ja miksi tämä vastenmielinen aate voi houkutella nuoria ihmisiä.

Ulkomaalaisviha kasvaa kaikkialla Euroopassa. Oikeistopopulistiset puolueet ovat saaneet merkittävän jalansijan parlamentissa esimerkiksi Itävallassa, Ranskassa, Italiassa ja Belgiassa. Tanskassa ja Norjassa sosiaalidemokraattien johtajat taistelevat kapenevasta kansansuosiosta, samalla kun maahanmuuttajavihamieliset puolueet kasvattavat kannatustaan. Pahaa enteilevät uutiset kertovat, että tanskalaiset sosiaalidemokraatit ovat yhä valmiimpia flirttailemaan rasismin kanssa voittaakseen ääniä

Avaa tietä muukalaisvihalle

Siellä, missä on suuria muukalaisvihamielisiä puolueita, yhteiskunnallinen keskustelu kääntyy oikealle ja rajoittuneisuudesta tulee sisäsiistiä. Pakolais- ja integraatiopolitiikka kovenee. Ruotsissa ei onneksi ole äärioikeistolaista puoluetta parlamentissa. Sen sijaan äärioikeistolainen Sverigedemokraterna-puolue ja ulkomaalaisvihamieliset voimat istuvat monessa kunnanvaltuustossa, valitettavan usein perinteisten puolueiden suosiollisella avustuksella. Etelä-Ruotsissa liberaalit, kokoomuslaiset ja kristillisdemokraatit ovat häpeällisessä yhteistyössä äärioikeistolaisen Skånes väl -puolueen kanssa.

Tässä piilee ehkä suurin vaara: että vihamielisyydestä maahanmuuttajia kohtaan tulee sisäsiistiä ja jopa poliittisesti hyväksyttävää. Taistelua rasismia vastaan tulee siksi käydä niin parlamentin ulko- kuin sisäpuolellakin.

Rasismen får inte bli rumsren
[Rasismista ei saa tulla sisäsiistiä]
Aftonbladet, 30.11.2000
http://www.aftonbladet.se/ledare/0011/30/ledare.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *