Sanoma puolustaa Venäjän riippumatonta lehdistöä

SanomaWSOY ilmoitti 19. tammikuuta 2005 ostavansa Venäjän johtavan aikakauslehtien kustantajan Independent Median. Valaistakoon tässä kaupan taustoja, jotka ovat jääneet vaille huomiota suomalaisissa tiedotusvälineissä.

Independent Median julkaisemia lehtiä ovat mm. arvostettu talouslehti Vedomosti (yhteisprojekti Financial Timesin ja The Wall Street Journalin kanssa), englanninkieliset The Moscow Times ja The St Petersburg Times, sekä useat tunnetut elämäntyylilehdet. Vedomosti on liike-elämän äänenkannattaja, ja julkaisee usein mm. JUKOSin entisen pääomistajan Mihail Hodorkovskin kirjeitä vankilasta. (Lue myös “Liberalismin kriisi Venäjällä”.)

Hollantilaisen Derk Sauerin vuonna 1992 perustama Independent Media teki kahdesti yhteistyötä Venäjän ökyrikkaiden suuromistajien, ns. oligarkkien, kanssa. 1990-luvun puolivälissä Hodorkovskin MENATEP osti 10%:n osuuden Independent Mediassa. MENATEP päätti kuitenkin luopua sijoituksestaan ja myi osuutensa takaisin Sauerille.

Sanoma teki jo vuoden 2003 alkupuolella ostotarjouksen Independent Median osakkeista, mutta Sauer piti parempana vaihtoehtona myydä 35% yhtiönsä osakkeista Norilskin nikkelitehtaan omistajalle, suurliikemies Vladimir Potaninin mediaryhmälle Prof-Medialle. Ilmiselvänä tarkoituksena oli yhdistää Independent Media ja Prof-Media, joka julkaisee mm. arvostettua Izvestija-lehteä ja suurilevikkistä Komsomolskaja Pravdaa.

Yhteistyö Potaninin kanssa ei kuitenkaan sujunut kuten suunniteltu. Viikkolehti Ježenedelnyi Žurnalin (nyk. päivittäinen verkkolehti Ježednevnyi Žurnal) mukaan Kreml pelkäsi, että yhtiöiden yhdistyminen olisi luonut Venäjälle merkittävän riippumattoman mediakeskittymän. Potaninille annettiin ymmärtää, että jos hän myy Prof-Median Independent Medialle, hän menettää ei ainoastaan nikkelitehtaansa, vaan myös eräitä ruumiinosia. Toukokuussa 2004 Potanin myi osuutensa takaisin Independent Medialle.

Sanoma Magazinesin hollantilainen pääjohtaja Koos Guis ehdotti Sauerille yhteistyötä Sanoman kanssa, ja lokakuussa osapuolet pääsivät sopimukseen. Ennen sopimusta Prof-Median kanssa Independent Median osakkeenomistajana oli hollantilainen mediatalo VNU, jonka aikakauslehdet SanomaWSOY sittemmin osti osaksi Sanoma Magazinesia. Derk Sauer itse aloitti työuransa VNU:ssa, jossa hän toimitti aikakauslehteä yhteistyössä Sanoman kanssa.

Sauerin pyrkimys löytää Independent Medialle Kremlistä riippumaton sijoittaja ajoi yhtiön lopulta Erkon imperiumin käsiin. Prof-Median pääjohtaja Rafael Akopov kertoo Finansovye Izvestija -lehdelle, että kauppa oli “varasuunnitelma”, joka tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Kreml torpedoi Independent Median yhdistymisen Prof-Median kanssa. Sauer itse sanoo saman lehden haastattelussa, että hän olisi halunnut jatkaa yhteistyötä Prof-Median kanssa.

Kaupan taustalla eivät siis olleet pelkästään taloudelliset syyt. Ježenedelnyi Žurnal arvelee, että Sauer myi yhtiönsä päästäkseen päänsärystä. Nyt nämä huolet jäävät Ludviginkadun kannettaviksi. Independent Median hallituksen puheenjohtaja Boudewijn Poelmann vakuuttaa, että Sanoma jakaa heidän käsityksensä riippumattomasta laatujournalismista. Vapaan lehdistön takuumiehen rooli on Venäjän tämänhetkisessä poliittisessa ja sosiaalisessa tilanteessa suuri haaste.

Владелец Independent Media решил не рисковать
[Independent Median omistaja päätti olla ottamatta riskiä]
Еженедельный Журнал, 13.01.2005
http://supernew.ej.ru/150/life/berger/index.html

Дерк Сауэр: “Нам предложили очень хорошие деньги”
[Derk Sauer: “Meille tarjottiin oikein hyvää summaa”]
Финансовые Известия, 20.01.2005
http://www.finiz.ru/cfin/tmpl-print/id_art-901031

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *