TeliaSonera ja “Pietarin viestimiehet”

Venäläisen matkaviestinoperaattori MegaFonin pääosakkeenomistajat TeliaSonera, Telekominvest ja IPOC International Growth Fund Limited ilmoittivat 09.03.2005 allekirjoittaneensa sopimuksen Tjumenin öljy-yhtiön omistajan Mikhail Fridmanin Alfa-konsernia vastaan.

IPOC on käynyt kiistaa Alfan kanssa MegaFonin omistuksesta. Alfalla on neljänneksen osuus MegaFonista CT-Mobile -yhtiön kautta, ja se hallitsee kilpailevaa matkaviestinoperaattoria VimpelComia (BeeLine). TeliaSonera omistaa MegaFonista 44% ja on myös Telekominvestin ulkomainen sijoittaja. IPOC:n takana on Venäjän viestintäministeri Leonid Reiman.

Telekominvestin perustivat vuonna 1994 viestintäministeri Reiman ja valtion omistaman telejätin Svjazinvestin pääjohtaja Valeri Jašin. Tätä aisaparia nimitetään yleisesti “Pietarin viestimiehiksi“. Reiman ja Jašin johtivat 90-luvun alussa Leningradin kaupungin puhelinyhtiötä, jonka pohjalle Telekominvest perustettiin.

Kun MegaFon perustettiin toukokuussa 2002, yhtiö runnoi tiensä yhdeksi Venäjän suurimmista maanlaajuisista matkaviestinoperaattoreista hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Viestintäministeriö (eli Reiman) teki kaikkensa edesauttaakseen yhtiön menestystä, pakottaen kilpailevien VimpelComin ja Mobile TeleSystemsin (MTS) antamaan tietä.

Tällä hetkellä Venäjän valtio valmistelee omistamansa Svjazinvestin myyntiä. Svjazinvest hallitsee seitsemää alueellista teleryhmää ympäri Venäjän, Pietarista Vladivostokiin. Vuodesta 1999 lähtien maan viestintäministerinä toiminut Reiman ja hänen isäntänsä, presidentti Vladimir Putin, määräävät marssijärjestyksen.

Svjazinvestin ostajasta käydään kulissien takana kovaa kiistaa. Ensin hallitus oli sulkemassa ulkomaiset sijoittajat kokonaan myynnin ulkopuolelle, mutta perääntyi sittemmin kannastaan. Tällä hetkellä myynti on jälleen lykätty eteenpäin, mutta Reiman vakuuttaa sen tapahtuvan tämän vuoden sisällä.

Hallitus tuskin haluaa luovuttaa Venäjän telemarkkinoiden kruununjalokiveä ulkomaiseen omistukseen, vaan haluaa edelleen säilyttää jonkinlaisen otteen teleliikenteestä. Siksi on luultavaa, että Svjazinvestin ostaja löytyy Venäjältä, jolloin se on luonnollisesti Kremlin hyväksymä ostaja.

MegaFonin lihoittaminen palvelee yhtä päämäärää: sen omistajat haluavat saada Svjazinvestin haltuunsa. Svjazinvestin arvo lienee nyt 3-4 miljardia dollaria (!) ja nousee kuluttajien maksukyvyn kasvaessa. Yhdelläkään kotimaisella teleyhtiöllä ei kuitenkaan yksinään ole riittäviä varoja Svjazinvestin ostamiseksi.

Todennäköisenä ostajana pidetään MegaFonin suuromistajaa Telekominvestiä yhdessä MegaFonin kilpailijan MTS:n omistajan, AFK Sisteman, kanssa. AFK Sisteman omistaa Kremlin suosiossa oleva oligarkki Vladimir Jevtushenkov. Myymällä osuutensa MegaFonissa TeliaSoneralle Telekominvest kasvattaisi kassavarojaan ostoa varten.

MegaFon on alun alkaen ollut “Pietarin viestimiesten” hallitseman viestintäministeriön projekti. Ministeri Reiman on käyttänyt virka-asemaansa äärimmäisen röyhkeästi hyväkseen ajaessaan MegaFonin etua. TeliaSonera on taasen alusta lähtien ollut samassa joukkueessa “Pietarin viestimiesten” kanssa kipailijoita vastaan.

PUTINGARCH РЕЙМАН
[Putingarkki Reiman]
“Русский курьер”, 13.08.2004
http://www.compromat.ru/main/reiman/putingarch.htm

ПОРТРЕТ ЯШИНА
[Jašinin henkilökuva]
“Версия”, 14.11.2000
http://www.compromat.ru/main/yashin/portret.htm

НЕ В ОБРЕЗАНИИ СЧАСТЬЕ
[Ympärileikkaus ei tuo onnea]
“Стрингер”, 9/2001
http://www.compromat.ru/main/fridman/a.htm

ПЕРЕДЕЛ “СОТОВОГО ПИРОГА”
[Kännykkäpiirakan uusjako]
“Утро.Ру”, 19.01.2004
http://www.utro.ru/articles/2004/01/19/269385.shtml

КОМУ ПРИНАДЛЕЖИТ РОССИЯ: ТЕЛЕКОММУНИКАЦИИ-2004
[Kenelle Venäjä kuuluu: telekommunikaatiosektori 2004]
“Коммерсант-Власть”, 21.06.2004
http://www.compromat.ru/main/top50/telekom04.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *