Viron pääministeri: solidaarisuus on illuusio

Viron pääministeri Juhan Parts vakuuttaa sveitsiläiselle päivälehdelle Tages-Anzeiger antamassaan haastattelussa, että Viro on “yksinomaisesti talouden palveluksessa” ja että “rikkaudella ei saa olla mitään rajaa”. Eesti Päevaleht referoi haastattelua.

Parts sanoo olevansa varma, että Viro valitsi taloutensa kehittämiseksi oikean tien: ei minkäänlaisia tulleja, ei veroja sijoittajille ja mahdollisimman pieni valtion osuus. Sveitsiläisen toimittajan kysymykseen, jättääkö Viro yhteiskunnallisen solidaarisuuden kokonaan huomiotta, Parts vastaa, että “solidaarisuus on illuusio”.

Parts sanoo, että ensin tulee nostaa Viron talous jaloilleen ja vasta sitten voidaan omaksua läntiset yhteiskunnalliset turvatakuut. “Me emme voi rakentaa sellaista yhteiskuntaa kuin vanhassa Euroopassa,” hän selittää. “Tämä ei ole kritiikkiä Skandinavian naapureitamme, Saksaa, Ranskaa tai Sveitsiä kohtaan, mutta on totta, että ihmiset näissä maissa ovat yksinkertaisesti melko laiskoja.”

Laiskuus on Partsin mielestä kuitenkin ongelma myös Virossa: “Virossa on 9 % työttömiä, joista 4 % on sellaisia, jotka eivät halua tehdä töitä ollenkaan. Me tulemme kuitenkin järjestelmästä, jossa monet vain teeskentelivät työntekemistä. Neuvostoliitossa oli kaikilla töitä, mutta ennen kaikkea ihmiset joivat.”

Parts sanoo, että Sveitsissä on ilmeisesti ero rikkaiden ja köyhien välillä paljon suurempi kuin Virossa, jossa rikkaita ihmisiä on vielä vähän. Pääministeri sanoo, että yhteiskunnan tulee olla oikeudenmukainen. Partsin mielestä oikeudenmukaista on se, että “paremmat” ihmiset tienaavat enemmän.

“Onhan oikein, että ihmiset, jotka ovat parempia kuin minä, myös tienaavat enemmän kuin minä. Eikö se ole oikein, että yrittäjät, jotka toimivat suurella riskillä, tienaavat enemmän kuin virkamiehet? Lopetetaan jo se Karl Marxin juttu”, Parts kehottaa.

Juhan Parts: rikkusel ei tohi olla mingeid piire
[Juhan Parts: rikkaudella ei saa olla mitään rajaa]
Eesti Päevaleht, 01.07.2004
http://www.epl.ee/artikkel.php?ID=268758

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *